zondag 11 december 2016

Als een onweder bij zomerdag - De briefwisseling tussen Louis Paul Boon en Willem Elsschot

My rating: 4 of 5 stars

Ik had er eerlijk gezegd geen idee van dat Louis Paul Boon en Willem Elsschot een tijdje min of meer als "vrienden" - zij het dat de liefde als "tough love" dient omschreven te worden - door het leven gegaan waren en dat er een briefwisseling bestond die daarvan kon getuigen.

De vriendschap eindigde, minstens van de kant van Elsschot, toen Louis Paul Boon, aan wie hij het gedicht wou opdragen, niet bijzonder veel begrip toonde voor de motivatie van Elsschot bij het schrijven van diens "Aan Borms", maar de briefwisseling geeft toch de indruk dat er voordien al een zekere verkoeling was, al kan het onregelmatiger worden van de briefwisseling ook aan de oorlogsomstandigheden hebben gelegen.

Hoe dan ook, de motivatie van Boon inzake het bedanken voor de eer aangaande "Aan Borms" blijkt uit de briefwisseling van een andere aard te zijn geweest dan die welke hij later voor het publieke forum gaf (eveneens opgenomen in dit boek trouwens). En de bewondering van Boon voor Elsschot verminderde daarmee, ook dat blijkt uit dit werk, niet. Ik bleef bijgevolg een beetje zitten met de vraag of de bewondering van Elsschot voor Boon dezelfde bleef, maar leerde uit dit boek dat die bewondering er in eerste instantie sowieso was - terwijl het proza van Elsschot mijns inziens niet te vergelijken valt met dat van Boon (waarvan ik geen liefhebber ben).

Een lezenswaardige briefwisseling dus, misschien mede door het feit dat ze klein van volume is gebleven.

View all my reviews

Was getekend,

Björn Roose 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ook iets te vertellen ? Ga je gang !